söndag 20 februari 2011

Kontrollfreaket

Ibland är jag ett kontrollfreak. Särskilt när det kommer till städning och matlagning här hemma. Jag tycker inte om det egentligen och jag börjar lära mig att släppa taget. Får jag gäster så vill jag ha ordning - ja. Jag vill gärna bjuda på lite för mycket att äta och dricka och duka fint. För övrigt vill jag ha rentorkat, vikt tvätt och tända ljus. Men sen bryr jag mig inte. Om någon spiller, katten kräks eller diskmaskinen går sönder. Livet är inte en raksträcka mot perfektion.

Är vi rädda för vad andra ska tycka? Är det därför vi måste vara perfekta? Nä, jag försöker strunta i vad folk tycker. Och ärligt talat, är jag så viktig att folk pratar om mig i tid och otid? Om vart jag bor, vad jag har på mig och om jag jobbar för lite eller för mycket?

Det här kontrollbehovet, är det typiskt kvinnligt? Vi ska ha vår näsa med i allting men släpp taget lite mama! So what om dina barn äter hamburgare tre dagar i rad. So what om din man inte vek tvätten EXAKT så som du brukar. So what om din bebis spillde blåbärspuré på din vita tröja. So what om du drack för mycket vin. So what om du missar det där viktiga mötet på jobbet för att du faktiskt var sjuk. Ärligt, vad gör det om 100 år? Går världen under utan dig? Kan du inte leva om du har en repa på köksbordet?

Visst kan du upprätthålla och undvika alla de där sakerna som jag nämnt. Men det är jobbigt, stressigt och till slut vill du bara sätta dig på första bästa flyg till Maldiverna och aldrig mer komma tillbaka.

Hur botar man då denna åkomma? Jo....

1. Lite jäkla sunt förnuft
2. Planera lagom
3. Ta en promenad

Är ni kontrollfreaks? Nå?

10 kommentarer:

Bawa sa...

Svar Ja, och till min glädje och besvikelse är vi många fler än vad jag först trodde.

Ett tag trodde jag nästan att jag hade ensamrätt om det namnet.

Det är skönt att veta att man inte är ensam om att försöka ha ordning runt omkring sig och gör allt för att INTE titta inom sig själv? jag vet inte...men skönt att veta att man faktiskt kan välja att strunta i den där vin eller blåbärsfläcken:)

Det låter som att du är kryare nu? :)

Kram

Vanilla sa...

Jag är absolut ett kontrollfreak! Men jag reste till Ecuador som volontär för ca ett år sedan, och där kunde jag inte kontrollera NÅGONTING - väldigt nyttigt! :-)

Kram

Lilla H sa...

Jag kan vara kontrollfreak speciellt när det kommer till Lilla H. När min man inte gör som jag "brukar" göra påpekar jag gärna det. Jag har ofta fått bita mig i tungan eftersom att han har rätt att göra saker på sitt sätt. Konstig man är ibland.

Trassel sa...

Men självklart! Det är ju så underbart nyttigt nu när man har barn och det väldigt ofta blir på annat vis än vad man hade tänkt och man inser att livet rullar på ändå, kanske ibland tom bättre!
Sv: Tack! Kan varmt rekommendera kaffemaskinen, det blir så sjukt lyxigt.

sara sa...

haha,
jag är nog en periodare när det gäller kontrollerandet...jag har blivit sjukt mycket slappare på sista tiden. Till våran jul/nyårssemester på ca. 2 veckor, hade jag inte ett dugg på koll på vad Danne packade till Ellen. Helt galet, så har det INTE varit innan då jag va mammaledig! =)

Jag håller med dig! JAg säger OFTA: vad gör det om 100 år!
kram kram

curlingmamman sa...

Jag är exakt likadan...men jobbar på det.Vilken mysig blogg du har,kul att du tittade in hos mig så jag hittade hit:)

Maximus sa...

Ha ha skitbra skrivet! Ja jag VAR jordens kontrollfreak men är såååå glad att livet lärt mig hur man inte är det längre eller att jag inte kan vara det hela tiden. Så länge jag har rent hemma, Aron är glad och det finns ok mat i kylen så är jag nöjd. Hoppas du är bättre nu!
Kram

Caroline sa...

Små kontrollfreaks är vi nog lite allihop. Men det är hemskt när det går till överdrift. Jag menar, det finns ju ett liv någonstans också. Och det livet är upp och ner, så är det! När jag planerar brukar jag se till att planera in luckor. Så slipper man stressa och krångla till det för sig själv...och andra.

Tack jag repar mig sakta!

Gabby sa...

Haha ja Ove är hemsk;) Ja det verkar gå mycket maginfluensa nu, usch! Nu vill man har vår och få bort alla dessa hemska bacillusker. krya på dig, själv mår jag redan mycket bättre. Kramar!!

Anonym sa...

*räcker upp handen* Jag är det men mitt sunda förnuft brukar resonera ungefär som du har skrivit ;) tur man har det!