tisdag 23 augusti 2011

En dockvagn fylld med....bilar

Jag läste ett blogginlägg häromdagen där bloggaren fick kritik för att hon klädde sin dotter i klänningar och lät henne leka med docka och dockvagn. Jag begriper inte det konstiga. Barn gör så för att vi gör så med dem. Vi byter blöja, lagar mat, nattar och pussar. Kanske faller det sig mer naturligt för flickor att leka med dockor - jag vet faktiskt inte det. Men en bidragande faktor kan ju vara det att vi ska bära, föda och amma ett barn en dag.

Isabelle har både dockor och bilar. Dockorna är inte så intressanta ännu men bilarna kör hon gärna och gör billjud till. Kasta boll är också en favorit och ibland matar hon sina gosedjur. Isabelle är inte så värst pimpinett av sig, förmodligen för att hennes mamma inte är det. Jag älskar smink, rosa, och har fjorton par klackaskor men går helst i jeans och tröja och kommer bäst överens med manliga chefer. Jag vill att min man ska vara en MAN att hålla i när åskan går. Men han får gärna baka och sy i knappar för det tycker jag är tråkigt. Köra bil är han bäst på och det är nästan alltid jag som sköter tvätten.

Jag kommer att vara hemma i stort sett hela föräldraledigheten för så ser vårt livspussel ut just nu. Jag tänker inte dela den bara för att känna mig jämställd och fin och dessutom ha en haltande ekonomi. "Men det är bara för att män tjänar mer än kvinnor" tänker ni då. Tja....i vårt fall beror det på att jag och min man har olika arbeten. Han har personalansvar tex, det har man sällan i mitt yrke.

Men visst förtrycks kvinnor fortfarande. Av män som egentligen är mycket, mycket små människor. På jobbet, i hemmet, på krogen. Men det har nog inte med en dockvagn att göra....Låt sen killen vara "kille" och ge utlopp för det han vill när han är liten så behöver han inte vara frustrerad senare och ta ut det på någon stackars tjej bara för att han är osäker som man.

Men det allra viktigaste: Ingen ska komma och säga till mig att jag är mindre värd för att jag är kvinna.

Och allt det här ska jag lära Isabelle. På något sätt. Puh.

Chinos, rosa strumpor, tröja med spetskrage och BLÅ napp.

4 kommentarer:

Åsa sa...

Det kommer gå så bra :) du har en bra inställning!
Ciao Å

Linda Kapusta sa...

I striden om könens lika värde och lika rättigheter har nåt gått snett. Får ofta intrycket av att många feminister faktiskt själv nedvärderar det kvinnliga könet. Man måste vara som en man för att vara en riktig kvinna.. eller?

Man snackar om könsneutralt som det man eftersträvar. Men i praktiken är det det oftast det maskulina man hänvisar till som det "neutrala", det traditionellt "flickiga" har blivit fult, fel och dåligt.

Maximus sa...

Fan Carro du får till det varje gång! heja din blogg! Och helt rätt! Ge ungarna valmöjligheter och fastnar de för en sak så kör på det! Just nu leker Aron mest med en drake, en älva, en vattenpistol, några favoritgosedjur och pinnar som blir svärd, vattenslangar etc. Skön blandning liksom, tycker i alla fall jag. Och huvudsaken är ju att han har roligt! :-)

Maximus sa...

Förlåt, gick lite snabbt där. Måste säg till dig Linda som också kommenterat att jag är RÅFEMINIST men älskar rosa, smycken, smink, skulle kunna tänka mig att lägga in silikom om det behövs nån gång. Feminist har tyvärr blivit ett slags skällsord och det är tyvärr så att vänstern tagit patent på feminismen och det är inte bra för ALLA partier vill ju att ALLA människor ska bli respekterade oavsett kön, etnicitet, ålder etc (ja förutom kanske ett parti då) just för att vi är MÄNNISKOR. Jag älskar kvinnor och att vara kvinna och tycker att vi ska hålla ihop ibland när det behövs men det ska inte gå till överdrift. Det behövs en nyanserad debatt om jämställdhet av borgerliga regeringen för där finns det många superduktiga och tjejiga kvinnor.