måndag 10 oktober 2011

Barn blir tydligen smutsiga på dagis

En liten detalj för mig att komma ihåg. Barn blir tydligen smutsiga på dagis. Får mat på ärmarna på den nyinköpta tröjan. Vänjer man sig vid det också? Jag vill ju att Isabelle ska vara fin även när hon går på dagis. Ja, och då menar jag inte att hon ska gå till dagis i vit spetsklänning men jeans och en tunika eller leggings och klänning. Man behöver ju inte ta på fulkläderna bara för att de är på dagis! Eller har vi i konsumtionssamhället blivit helt koko av modeindustrins massiva utbud av barnkläder?

Det ÄR väldigt roligt med barnkläder. Här hemma trängs H&M, Lindex, Polarn o Pyret, Tommy Hilfiger och Rolf Larsson...f-låt jag menar såklart Ralph Låååååååren, i Isabelles garderob. Men sen går jag inte överdrift såklart. Jag diggar inte överdrift. När allting handlar om vad ditt barn har på sig. Men hon måste vara välklädd, hel och ren och det måste passa ihop. Och så ska det givetvis vara sköna plagg att leka i. Är det konstigt?


Litta Lindex, Molo och kompisarna Tommy och Ralph. (Bilden är tagen i augusti)


Imorgon ska jag visa min nya kärlek. Den är röd, den är varm och den är min.

9 kommentarer:

Linnéa sa...

Klart de ska ha fina (och bekväma) kläder ändå! Det är bara att ladda upp med vanish, såpa och klorin. De flesta fläckar går bort med lite envishet (kemikalier och våld brukar också hjälpa....)

Linda Kapusta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Linda Kapusta sa...

Tänkte själv nyligen på detta. Etnologen i mig har smyggranskat vänner och bekanta och slutsatsen är - det är vi som blivit koko :-)

Vi att våra barn ska vara fina hela tiden, inte bara på kalas utan även i sandlådan och på dagis. Barnklädesindustrin lever livets glada dagar, liksom fläckmedelsmärken som blir fler och fler.

Första barnet kommer allt senare i livet, barnen blir som små hobbyprojekt som ska visas upp i tid och otid. Vi exponerar oss (och barnen) hela tiden i bloggar, facebook, digitala fotoalbum. Varje ögonblick ska förevigas och då kan barnen inte ha fläckiga och trista kläder på, då vill man ju att de ska vara fina.

Dagispersonalen har dock inte resurser till att bevara barnens kläder fläckfria, med fem ungar per personal hinner de såklart inte se till att maten inte kommer utanför. De har inte tid att rädda den där tröjan från Ej sikke lej eller Molo som kostade nästan tre hundra spänn..

I genomsnitt så ger föräldrarna upp när barnet är omkring 2,5-3 år. Då skaffar de "dagiskläder" (billiga eller second hand) och de finare kläderna används hemma och när man går bort.

Fullständig analys kan fås i min 163-sidiga magisteruppsats i ämnet.. nej skämt åsido men lite koko har vi nog allt blivit :-)

Anonym sa...

Var längesen jag var här inne men så idag går jag in och så har du skrivit detta inlägget och du.....jag håller med dig! Roligt va ;-)

Hoppas att det går bra för Isabelle på dagis!

// Anna

i min lilla lilla värld sa...

Inte kosntigt alls! Jag håller med dig till 100%

sara sa...

Jag är faktiskt impad hur lite mat som återfinns på kläderna efter en dag på dagis. Ellen är betydligt smutsigare efter en middag hemma. Jag resonerar som såhär: hon ska vara hel och ren på morgonen, men på eftermiddagen får jag gärna finna smuts. Ett smutsigt barn är ett lyckligt barn. Inbillar jag mig iallafall. :-)
Hoppas Isabelle trivs på dagis! Kram

Caroline sa...

Ja det är klart att de får bli smutsiga! Men det är inte så fräscht att springa omkring med massa matrester på ärmarna som sen fastnar på ytterplaggen etc etc.

Och ja visst är vi föräldrar lite koko när det kommer till kläder. :)

Lilla H sa...

Min dotter har alltid "fina kläder" på sig på dagis. Ofta vita ljusa kläder, helst vitt. I början var dagisfröknarna helt nippriga över det men jag har sagt åt dem att det jag klär på henne till dagis får hon skita ner hur mycket hon vill.

Jag ser det såhär.... hellre skitiga fina kläder än skitiga fula kläder....

Keeya sa...

Jag tycker inte det är konstigt alls och jag håller med dig. Men till dagis har jag en massa ärvda kläder från systerdöttrarna. De är inte så vackra längre men jag slipper ju använda dem hemma ;) Vissa är jätte fina men de sparar jag till bättre tillfällen. Tänkte sen ha hela Ikea påsen där så att de har att byta om + att jag tar med sen bättre kläder till dagis om vi skall direkt ngnstans efter det. Så tänkte jag ;) Tack finaste du för dina fina ord. :) Och vi har nog lite samma stil du och jag. Snygg jacka också. Massa kramar