måndag 14 mars 2011

En historia om hur det är att fika i Sverige

Det är en solig vårdag i Malmö. Folk har tagit av sig jackorna och blekvita armar gör entré i solskenet. Uteserveringarna fylls av människor i solglasögon som vill njuta av vårluft och kaffe. Du hör slammer av porslin och latteskedarna klingar mot tjocka glas. Helt spontant bestämmer du dig för att dimpa ner på första bästa café.

Du sätter dig tillrätta och knäpper upp jackan. Du vänder ansiktet mot solen och inväntar någon ur personalen. Ingen stress här inte. Efter sju minuter börjar du skruva lite på dig och upptäcker att folk kommer ut från caféet med brickor fyllda av kakor, kaffe och mackor. Hmmm...ska man gå in och beställa? Ok....Eftersom du inte vågar lämna några av dina tillhörigheter vid bordet chansar du på att det fortfarande är ledigt sen och går in.

Inne på caféet är musiken hög och det är lång kö. Väl framme beställer du en latte för 35 kronor. Du drar upp ditt Visakort och räcker fram det till tjejen bakom disken. "Vi tar inte kort under 50 kronor! Det står DÄR UTE och HÄR", säger hon bryskt och pekar på en liten handtextad skylt vid kassan. Du suckar för du vet att du inte har kontanter på dig. "Ja du kan ju beställa något mer eller gå och ta ut pengar, det finns en bankomat 200 meter härifrån typ", säger tjejen bakom disken irriterat. "Ja..jo...nämen jag tar en hallonmuffins då", säger du.

Du går ut och upptäcker att ditt bord nu är upptaget. Och det finns inga andra bord lediga. Besviken traskar du tillbaka in och hittar en plats närmast kassan där du verkligen kan njuta av kaffemaskinens fräsande och spottande. Efter 15 minuter ger du upp och dricker ur och lämnar halva muffinsen.

Några veckor senare sitter du i södra Europa på en caféstol av rotting med ett runt glasbord till. Du tittar i en välanvänd laminerad meny som är fulltecknad med olika drinkar, kaffesorter, glass och mackor. Klockan är 11 på förmiddagen, luften är skönt sval. Fram kommer en svarthårig servitör i vit skjorta och säger "Yes madame, may I take your order now....?"

Nu hade du ju blivit idiotförklarad om du förväntat dig service så som jag beskrev ovan. Numera är man så van vid att snällt gå direkt till disken och ställa sig i kö. Vad hände med den svenska fikakulturen? Den bara smög sig på och vi har accepterat att stå där som fån med våra brickor medan caféerna tjänar storkovan genom att ha minimalt med personal och muffins för 32 kronor! Visst, det kan vara en poäng att du kan beställa över disk. Då kan du se alla läckra bakverk (som är bakade på ett centralbageri i stan) och bestämma efter ögats aptit. Men kom igen, efter en dag med shopping, en lång arbetsdag, eller när du har en hungrig bebis i vagnen så vill du ändå bara kunna dimpa ner....

Låt caférevolutionen börja!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Gillar din blogg mer och mer, du skriver otroligt bra! Så för att inte missa dina inlägg så la jag precis till dig på bloglovin :)

Stina sa...

Bra inlägg! Du skriver bra. Elises byxor är köpta på kaphal. Tänkte ifall du vill veta. Tack för den fina kommentaren. Ha en bra kväll. Kram

Linda Kapusta sa...

Håller helt med dig. Har själv stört mig så precis samma sak de senaste åren.

Lilla H sa...

haha på fiket här hemma, eller jag ska nog kalla det konditoriet får man handla en kringla för tre kronor på kort, det kallar jag service... haha.

Bawa sa...

Klockrent och bra skrivet. kramar!

Anonym sa...

Amen sister!! Håller med dig. Vad hände?

Trassel sa...

Right on! Hur ska vi gå tillväga?? Sitta kvar tills någon kommer och ska köra bort en, för man faktiskt inte får sitta på caféer utan att köpa något, och då, när personalen kommer för att fräsa åt en att man måste gå, då beställer man bara som det vore det mest naturliga i hela världen!
Ska prova!